Volgende week lanceert de Minister van VWS het nieuwe platform ‘we helpen’, www.wehelpen.nl, naar Japans voorbeeld. Via het platform moeten de gebruikers een netwerk vormen voor wederzijdse zorg en ondersteuning. Want de overheid helpt niet meer met alles, dat moeten we steeds meer zelf doen, met ons eigen netwerk daarbij. Maar gaat het werken?
Digitaal verleidingsinstrument?
Het idee voor het digitale hulpnetwerk komt uit Japan. Daar hebben ze al jaren te maken met een vergrijsde samenleving. Via allerlei manieren worden jongere ouderen daar verleid om voor oudere ouderen te zorgen. Het digitale hulpnetwerk is natuurlijk een verleidingsinstrument. Je spaart punten door de boodschappen te doen voor je buurvrouw die de deur niet meer uit kan, bijvoorbeeld. Met deze punten kun je zelf ook weer ondersteuning in roepen.
Bestaande platforms voor ‘doe-het-samenleving’
Het idee van een online platform bestaat al in Nederland. Er zijn eigenlijk al vele sites waar mensen zorg en ondersteuning kunnen ruilen, inkopen of aanbieden. Er zijn wijk en stedelijke platforms, de Haarlemse buurtmarktplaats www.buuv.nu bijvoorbeeld, of landelijk zijn er platforms voor zowel vrijwilligers als professionals voor wederzijdse dienstverlening, zoals www.zorgvoorelkaar.nl . Heel veel meer initiatieven vindt je op de site van Kracht in NL, www.krachtinnl.nl bij ‘gemeenschapsvorming en wijkontwikkeling’. Een beweging voor een ‘doe-het-samenleving’ aanpak. Vanuit hun leefwereld ontwikkelen betrokken mensen (hulp)netwerken met elkaar, los van de overheid en haar systemen.
Advies voor de Minister
Misschien kan de Minister beter aansluiten bij die betrokken mensen, die al gemotiveerd zijn om netwerken te vormen voor maatschappelijke initiatieven, zoals bij de genoemde voorbeelden. En deze mensen en hun initiatieven in wijken en buurten zijn juist geholpen met experimenteerruimte en ‘regelvrije zones’. Zodat je in je eigen buurt niet voor ieder sociaal initiatief een vergunning nodig hebt. Zo kun je dan het buurthuis open houden doordat je er een schoolklas les in geeft. Zo kun je dagbesteding realiseren op een braakliggend terrein voor jongeren die (moeten) uitstromen uit het speciaal onderwijs door er een tuin te beginnen. En zo kun je de administratie van je initiatief cliënt gestuurd laten uitvoeren, bijvoorbeeld door mensen met GGZ problematiek. Misschien kan ‘Wehelpen’ beter een platform zijn vanuit de overheid die de regelvrije zones faciliteert en successen naar voren brengt. Zodat de vernieuwers een platform hebben en laten zien hoe het ook kan.