Anneke Krakers is welzijnsexpert en directeur van WelzijnNederland. Zij was jaren lang directeur van een kleine welzijnsorganisatie, voordat zij startte met WelzijnNederland. Zij helpt welzijnsorganisaties en welzijnsprofessionals met hun marketing en profilering zodat zij het geld en de waardering krijgen die ze verdienen.
Wat is de belangrijkste opgave voor de sector?
De opgave voor de sector lijkt nu vooral: overleven. Overal in den lande bezuinigen gemeenten op welzijn in de breedte. Het is mijn ambitie om welzijn een prominentere rol te laten innemen in de ontwikkeling van het samenleven. Dit kan door welzijnsprofessionals te laten zien dat een positie pakken in de wijk, in de discussie met gemeenten, weliswaar lef vraagt maar wel degelijk effect heeft. Welzijnswerkers zijn namelijk experts in ‘samenleven’. Zij leren om mee te bewegen met de ontwikkeling van buurten en mensen en hierbij aan te sluiten. Heel anders dan het ‘behandelen’ of ‘verstrekken’ van medische beroepen zoals verpleegkundigen. Het is heel belangrijk dat deze welzijnsprofessionals hun bescheidenheid aan de kant zetten en een prominente rol gaan en blijven spelen in de wijken van nu en morgen.
Wat moet daarvoor dan gebeuren?
Welzijnsorganisaties staan nu voor de uitdaging om duidelijke keuzes te maken in hun positionering: waar ben je wel van, waarvan niet? Als welzijnsorganisaties niet kiezen dan worden ze speelbal van bezuinigingen of politiek willekeur. Zij moeten nu leren omgaan met de nieuwe markt. Welzijnsmensen hebben altijd ondernemende ideeën gehad, maar wachtten met de uitvoering totdat er geld beschikbaar kwamen. Dat gaat nu niet meer zo. En daar kan welzijn zelf actief een rol in spelen door bijvoorbeeld bedrijven te betrekken bij de uitvoering van die goede ideeën. Dit vraagt inzicht en kennis van de professionals, die ondernemender en meer zichtbaar moeten zijn, gericht op tevreden cliënten. Het vraag ook een andere rol van het management. Zij zullen een duidelijke koers moeten kiezen voor de organisatie en medewerkers moeten coachen op de uitvoering hiervan.
Wat is het grote misverstand over welzijn?
Het misverstand over ‘welzijn’ is dat het werk geen zichtbare resultaten oplevert en het allemaal ‘subsidie junks’ zijn. Dit laatst was de afgelopen jaren deels het geval. Veel welzijnsinstellingen en gemeenten zaten en zitten in de knoop met elkaar. Deze knoop moet nu ontward worden. Gemeenten moeten regie voeren op de samenwerking. Welzijn moet hierbij duidelijk maken wat ze doen en wat dat oplevert voor de lokale samenleving. Als het gaat om leefbaarheid, preventie en voorkomen van uitgaven bijvoorbeeld. En daarnaast moeten ze aan marketing doen om hun imago te verbeteren en een sterke identiteit te ontwikkelen.
Als ik de nieuwe Minister was dan…
zou ik een podium bieden voor de bevlogen mensen die welzijn echt willen vernieuwen. De brancheorganisatie doet goed werk, maar staat ook ver af van de werkelijkheid waar welzijnsorganisaties nu mee te maken hebben.
Vraag voor een zorginstelling
Er is al lang een domeinenstrijd gaande tussen welzijn en zorg. Zorginstellingen bemoeien zich steeds meer met ‘welzijn’. Het is het belang van de klant en de belastingbetaler dat de sectoren samenwerken en hun dienstverlening op elkaar aansluit. Hoe kan het welzijnswerk voor ouderen zorgorganisatie helpen om minder klanten te krijgen? Hoe zorgen we er dan ook voor dat ouderenwerk (welzijn) en ouderenzorg naadloos op elkaar aansluiten?
Tenslotte
Omdat ik niet wil wachten op het Ministerie bied ik welzijnsorganisaties zelf een podium waar zij hun power kunnen etaleren, bijvoorbeeld op het event ‘Upgrade Welzijn’ op 13 december. Voor informatie kijk op www.welzijnsmarketing.nl