Zorg is een heikel punt bij de komende verkiezingen op 12 september aanstaande. Tijdens het Grote Zorgdebat op 29 augustus ging het vooral over kosten. Aan de ene kant ziet de politiek de zorg als een lokale sectorale aangelegenheid, maar aan de andere kant willen ze regie houden op kosten. Kwaliteit, innovatie, ik heb het niet gehoord, gemiste kans. Ik geloof dat de echte regie niet van de politiek komt, omdat de Nederlandse politiek te verdeeld is over ‘hoe het moet’ met de zorg.
Kwaliteit, innovatie en de echte besparingsoplossingen komen uit de sector, uit de mensen zelf. Die weten waar het over gaat, tenslotte. Welke oplossingen zie ik dan?
- Leg de regie meer bij de burger, door te investeren in preventie en gezondheid thuisnabij in plaats van in ziekte en korte termijn oplossingen
- Stuur aan op e-health en innovatieve oplossingen die kwaliteit opleveren en kosten besparen, in plaats van te bezuinigingen hierop
- Verbindt de AWBZ, ZVW en de Wmo om te voorkomen dat mensen niet (meer) participeren en hogere zorg- en maatschappelijke kosten maken. Het aantal chronisch zieken neemt alleen maar toe de komende jaren omdat we ouder worden. Als iedereen langer moet doorwerken om de oude dag te betalen betekent dit wel dat de werkers daartoe in staat moeten zijn, zowel geestelijk als fysiek.
- Ontwikkel een lange termijn visie op zorg, welzijn en meedoen als ‘medicijn’ voor een welvarende samenleving.
- Geef ruimte aan burgers, de professionals en de lokale overheid voor de regelarme uitvoering.
Dan kan iedereen meedoen naar vermogen. Daar lever ik graag, vrijwillig en met RegieAdvies, een bijdrage aan.