We steken miljoenen in de WMO en decentralisaties zoals de AWBZ en de Jeugdzorg. Met als doel om vraag en aanbod kostenbewust samen te brengen in het lokale sociale domein. Maar het is zo ingewikkeld georganiseerd, dat het niet werkt. Er zijn drempels tussen WMO, AWBZ, WWB, onderwijs en de verzekerde zorg.
Met als resultaat verspilling of juist tekorten, gefrustreerde professionals en ontevreden burgers met weinig vertrouwen in de overheid. Ik zie vier veranderingen voor de komende tijd die vragen om een fundamenteel andere aanpak voor het herinrichten van het lokale sociale , namelijk:
- Gemeenten hebben de afgelopen periode mensen en middelen moeten inleveren. Het werk gaat nog maar net. En nu komen daar meer, decentrale, taken bij. Gemeenten moeten nu echt innoveren om het werk te klaren.
- Maatschappelijke organisaties (zorg, welzijn, onderwijs) werken anders samen, waarbij verhoudingen zijn veranderd door fusies, schaalvergroting en toetreding van commerciële aanbieders van maatschappelijke dienstverlening.
- Burgers zijn steeds minder solidair met elkaar en vinden dat zij ‘recht hebben op’, ook als het gaat om zorg, welzijn en onderwijs.
- De overheid ziet zichzelf niet meer als (enige)verantwoordelijke in het sociale lokale domein. Zij vindt dat burgers en organisaties lokale maatschappelijke problemen zelf moeten.
Apart én samen!
Als er één gebied is wat ondernemende innovatieve oplossingen vraagt, dan is het wel het lokale sociale domein: in de buurten en wijken van de gemeente. Professionals en burgers hebben behoefte aan duidelijkheid, verbinding, eenvoud en zicht op de passende oplossingen. Instellingen met ieder een klein deel van dienstverlening voor zorg en welzijn moeten nu activiteiten meer gebundeld gaan aanbieden. Apart én samen met elkaar, op basis van de behoefte van de klant. Dat vraagt visie en lef van de instellingen. En dat de gemeente vervolgens vindt dat zij haar rol moet beperken tot regisseur maakt deze ontwikkeling extra ingewikkeld. Zeker omdat veel gemeenten zoeken naar richting en ruimte.
Schakel voor kwaliteit van samenleven
Van de week maakte ik de ‘Kracht van Nederland’ mee. Op deze parade van vernieuwende sociale initiatieven zag ik veel geïnspireerde mensen van instellingen én gemeenten samen. Een dergelijk platform steunt de benodigde sociale vernieuwing: www.krachtinnl.nl. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Door de schakel te zijn tussen instelling, gemeente en eindgebruiker, de burger met en zonder beperking. Als idealist en als sociaal ondernemer wil ik de kwaliteit van het samenleven en samenwerking verbeteren. In de buurt en in de organisatie, samen met u.